przepis
Komentarze: 8
Specjalnie dla Martyni i innych łakomczuchów przepis na ptasie mleczko:
4 jaja, szklanka śmietany, 3 łyżki żelatyny, galaretka, owoce z puszki (lub inne), cukier puder, cukier waniliowy, kwasek cytrynowy, kakao
Żelatynę należy rozpuścić w szklance gorącej wody i podzielić na 3 równe części.
I warstwa
ubić 2 białka z dwiema łyżkami cukru pudru na sztywną pianę, dodać 2 żółtka, cukier waniliowy i szczyptę kwasku cytrynowego; na koniec dolać lekko schłodzoną część żelatyny i wlać do tortownicy o przekroju 25 cm; wstawić do lodówki
II warstwa
tak samo jak pierwsza, tylko zamiast cukru waniliowego i kwasku dodać pół łyżki kakao
III warstwa
szklankę schłodzonej śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru, dodać żelatynę i po wylaniu na poprzednie warstwy wstawić do lodówki
WIERZCH
na wierzchu poukładać owoce i zalać chłodną i lekko ściętą galaretką
Dziś to może nie, bo jestem chora i nic mi się nie chce... ale jutro... jutro zaleję owoce galaretką!;)
A miałam się odchudzać:P
Pozdrawiam
Dodaj komentarz